trešdiena, 2010. gada 7. jūlijs

NEAPZINĀTĀ MOTIVĀCIJA

Mēs varam izmantot to, ko apzināmies. Tas, ko neapzināmies, izmanto mūs. Motivācija nav izņēmums.

Katra cilvēka dzīvei ir savs virsuzdevums. Noteikti ir lietas, ko mēs pat nomiruši neuzzināsim. Tomēr kaut ko mēs varam noskaidrot jau šodien,- savu misiju. Ko tas dod?

  • Savus svarīgos mērķus sasniedzam vieglāk, jo apzināti lietojam savu dziļāko motivāciju.
  • Ietaupām laiku. Piemēram, saņemu piedāvājumu piedalīties 2 atšķirīgos projektos. Abi šķiet interesanti. Viens atbilst manai misijai, otrs - nē. Es netērēšu laiku kalkulācijai un pārdomām "kā būtu, ja būtu", lai pieņemtu lēmumu par savu līdzdalību. Protams, piedalīšos projektā, kas atbilst manai misijai, pat ja finansiāli tas ir mazāk izdevīgs nekā otrs. Es šeit neuzskaitīšu visas lietas, kas rodas, kad darām kaut ko, neesot maksimāli kongruenti paši sev, jo jūs paši to lieliski zināt no savas pieredzes.
  • Uzlabojas savstarpējā komunikācija, jo misija nekad nav egoistiska.
  • Vieglāk risināt problēmsituācijas, jo redzam kopainu, nevis mūsu acumirklīgajām emocijām atbilstošas detaļas.
  • Mazliet iracionāli, bet savādāk šo neprotu aprakstīt,- dzīve pati arvien biežāk rada situācijas, kurās mēs varam realizēt savu misiju. Arvien biežāk mūsu ārējās izpausmes sāk saskanēt ar dziļākajām vērtībām. Rezultātā palielinās mūsu apmierinātība ar dzīvi.
Kāds cilvēks gāja pa ceļu un ieraudzīja strādniekus būvējam kaut kādu celtni no akmeņiem. Viņš apjautājās celtniekiem, ko viņi šeit dara. Viens celtnieks atbildēja: "Rindoju akmeņus vienu pie otra un klāju starp tiem javu, lai turas kopā." Otrs celtnieks sacīja: "Es būvēju māju, lai cilvēkiem būtu kur dzīvot." Savukārt trešais celtnieks pagriezās pret ceļinieku un, viņam cieši acīs skatoties, pastāstīja: "Mēs šeit radām vēstures liecību. Būvējam māju, kas nākamajām paaudzēm stāstīs par mūsu kultūru, tradīcijām un tehnoloģiju. Cilvēki, gadiem ejot, aizmirsīs mūsu vārdus, bet viņi redzēs mūsu darbu."

Kurš no šiem celtniekiem apzinājās savu misiju? Un šī apzina piešķīra pavisam citu jēgu un nozīmi ikdienišķajām darbībām, ko viņš atkārtoja dienu no dienas. Tā arī mēs katrs varam apzināties savu dziļāko motivāciju jeb misiju. Lai to izdarītu, piedāvāju izpildīt vingrinājumu, kas sastāv no 7 soļiem.

  1. Nosakiet 3 mērķus, ko vēlaties sasniegt gada laikā. Katram no mērķiem nosakiet kā daļa - kaut kā lielāka daļa - tas ir. Lielāka un svarīgāka. Atrodiet mērķi, kas apvieno visus 3 mērķus.
  2. Kuru 3 cilvēku dzīves gājums un darbība atstāj uz jums lielu iespaidu, savā ziņā sajūsmina? Rūpīgi izpētiet viņu sasniegumus un nosakiet, kādam augstākam mērķim tie kalpo. Kas kopīgs ir šo cilvēku mērķos?
  3. Atrodiet 3 dažādus nodarbošanās veidus, kas jums sagādā prieku un ko darot jūs "aizmirstat par sevi". Lai ar to varētu nodarboties, jūs nežēlotu nekādu naudu (situācijā, kad jums ir neierobežoti resursi). Kas kopīgs ir šiem nodarbošanās veidiem?
Atlikušos 4 soļus neapzinātās motivācijas noteikšanā uzrakstīšu rīt. Pieņemu, ka jūs, tāpat kā es, vispirms izlasāt visus uzdevuma soļus un tikai pēc tam, ja atzīstat šo nodarbi par labu esam, ķeraties pie uzdevuma soļu secīgas izpildes. Tā kā šāds piegājiens var izkropļot un padarīt rezultātu nepatiesu, izvēlējos uzdevuma aprakstu sadalīt divās daļās.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru