svētdiena, 2023. gada 10. septembris

SEŠI SOĻI, KĀ VAIROT SAVU LAIMES HORMONU RUDENĪ

Būt laimīgai rudenī vienmēr ir mazliet izaicinājums. Dēļ tā, ka saules gaismas kļūst mazāk. Un kopā ar to mazāk kļūst arī serotonīna. Tautā šo neiromediatoru dēvē par laimes hormonu. Jo tas nodrošina iekšēja miera, pašpaļāvības un atvērtības sajūtu. Un tādējādi vairo labsajūtu gan ķermenī, gan prātā. Ja tu neproti pabeigt stresa reakciju un uzskati, ka ciet no ilgstoša stresa, tad standarta frāzei tagad vajadzētu būt “nāc uz maniem atvērtajiem vai slēgtajiem kursiem par stresu”, bet es ticu tavam viedumam un cienu tavu patstāvību. Mana pārliecība ir, ka cilvēkam kruķi vajadzīgi tad, kad kāja salūzusi, kamēr notiek dabiskais izdziedināšanās process. Pārējā laikā cilvēks spējīgs pats staigāt, viņam nav vajadzības pēc atbalsta no malas. Gudru padomu un svešu atziņu veidā. Jo tev esi tu pati un tavs laimes hormons. Tālāk seši ieteikumi tā vairošanai.

1. Gādāt par savu puncīti, lai tas jūtas labi un ir vesels. Jo vairāk nekā 90% no visa serotonīna ķermenī rodas tieši zarnu traktā.

 2. Ēst olas, sieru vai jebkurus citus aminoskābi triptofānusaturošus produktus. Jo triptofāns nepieciešams serotonīna sintēzei. Tas ir kā ķieģelītis, bez kura māju neuzcelt.

 3. Lietot D vitamīnu. Te ir tā saistība ar rudens depresijām. Laimes hormona sintēzei nepieciešams D vitamīns. Vasarā, kad saules gaismas daudz un mēs labprāt uzturamies ārā, UV starojums dabiskā veidā veicina D vitamīna izveidošanos organismā. Rudenī, kopā ar saulīti, aiziet arī mūsu D vitamīns. Tādēļ uznāk rudens skumjas, kas dažiem mēdz performēt sniegotā depresijā.

 4. Nodarboties ar sev tīkamām fiziskām aktivitātēm. Te der viss, kas tev patīk. Sportošana, pastaigas, dejas… Jo pēc tām palielinās triptofāna daudzums, kas var izkļūt cauri hematoencefaliskajai barjerai un palielināt serotonīna daudzumu.

 5.  Veikt ķermeņa masāžu. Jo tā pazemina stresa hormona kortizola līmeni asinīs un palielina serotonīna līmeni.

 6. Dzert zaļo tēju. Jo tā satur L-teanīnu, aminoskābi, kas veicina laimes hormona sintēzi.

  Lai tev šoruden izdodas sasmelties saules! Tā, lai pietiek vismaz līdz pavasarim.

“Sasmēlies es esmu saules,

Manim pietiek visam mūžam…” /Rainis/

Photo by Aaron Burden on Unsplash


 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru