ceturtdiena, 2024. gada 20. jūnijs

Pasaka par drošās pieķeršanās prasmju attīstīšanu. Attēlu pasakai ģenerējis DALL-E

Saules pielietā pļavā auga skaistā puķe Maija. Viņas ziedlapiņas, tik glāsmainas un maigas, burtiski laistījās saules staros. Viņa ļoti centās izpildīt to, ko citi no viņas gaidīja. Centās atbilst citu priekšstatiem. Un tie prasīja no viņas būt par skaistāko puķi pļavā. (Ne jau tāpēc, ka kāds no viņas to prasītu, bet tāpēc ka viņa to prasīja no sevis, uzlūkojot sevi citu acīm.) Jā, Maija atbilda šīm gaidām un priekšstatiem, bet laimi tas viņai nedeva. Viņa nejuta prieku par katru jauno saulesdienu. Gluži pretēji, viņa juta šaubas, nedrošību, jā, pat bailes, no domām “Ko tad, ja nesanāks, ja viņa šodien nespēs būt skaistākā puķe pļavā? Ja pārējie no viņas novērsīsies, jo viņa neatbildīs tam, ko no viņas sagaida?”. Šī neticība sev un nepārliecinātība nāca no viņas saknēm. Tās, lai arī atradās zem zemes un nebija redzamas, bija sapinušās un smacēja Maiju. Bet saknes ir katra zieda pamats. Jo tas stabilāks, jo vieglāk puķei atvērties saulei un priekam.

Kādu dienu Maiju apciemoja tauriņš Kārlis. Viņš bija daudz dzirdējis par Maijas skaistumu no citiem tauriņiem un bitēm, kuras bija strādājušas šajā pļavā. Atlidojis pie Maijas un patiesi apburts no viņas krāšņuma, Kārlis sāka ar puķi sarunāties. Viņš raksturā bija ļoti empātisks, atbalstošs, gādīgs un maigs. Un vienlaikus ļoti apņēmīgs un mērķtiecīgs. Kārlis stāstīja Maijai par saviem ceļojumiem pa dažādām pļavām. Stāstīja, kā juties savos piedzīvojumos, un vērīgi uzklausīja, ja Maijai radās vēlēšanās ko piebilst vai iestarpināt viņa stāstā. Sākumā ļoti bikli un piesardzīgi, bet vēlāk jau arī Maija sāka stāstīt savus stāstus. Par to, kā viņa bīstas no rīta atvērt acis, jo sapnī bija tik droši un mierīgi, bet dienasgaisma šo mieru atņem. Un miera vietā nāk satraukums, šaubas un bailes. Agrāk viņa šaubījusies tikai par savu skaistuma karalienes kroni, vai spēs to šodien saglabāt, bet tagad šai trauksmei pievienojušās arī šaubas, vai Kārlis šodien pie viņas atlidos, vai viņš nav savos ceļojumos atradis kādu krāšņāku ziedu. Maijai šī bija jauna pieredze. Parasti viņa visu paturēja sevī. Bet te viņa izteica skaļi ne vien kaut kādu virspusēju viedokli, piemēram, par mākoņu formu šodien, bet atklāja otram savus dziļākos pārdzīvojumus. Un Maija sajuta, ka tajā pašā brīdī viņas saknes izpletās zem zemes visā plašumā. Un nu viņa izjuta tādu stabilitāti un mieru, kādu nekad iepriekš nebija jutusi.

Kārlis šo Maijas vārdu straumi, kas gāzās pār viņu kā bangojoša kalnu upe, noklausījās savā ierastajā dziļajā vērīgumā, smaidot noslēpumainu siltu smaidu. Maijai šķita, ka šo smaidu viņa burtiski sajūt uz savām ziedlapiņām, un tas atver viņas vēl plašāk. Un viņai gribējās vēl vairāk dalīties sevī un ar sevi. Dot pasaulei sevi un saņemt pretī dāvanas, ko viņai šodien sagādājusi viņu mīlošā pasaule. Arī Kārlis Maijai ir viena no šādām pasaules dāvanām. Kārļa mīlestība, pacietība un iejūtība bija palīdzējusi viņai  no skaistākās puķes pļavā kļūt par laimīgu, mīlošu Kārli un pasauli ziedu, kuram vairs nav svarīgi, ko citi no viņa sagaida. Jo viņa dziļās un pamatīgās saknes ir viņa spēka avots. Pateicoties Kārlim, Maija atklāja, ka mīlestība, atvērtība un ievainojamība var būt kolosāls resurss nevis vājums. Un tagad katru jaunu dienu viņa gaida ar nepacietību. “Labrīt, pasaule! Manas rokas ir plaši atvērtas tavām dāvanām…”

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru