piektdiena, 2024. gada 12. jūlijs

KĀDAS IR MŪSU UZVEDĪBAS STRATĒĢIJAS NENOTEIKTĪBAS APSTĀKĻOS

 

Ja esat lasījuši manu grāmatu par laimes treniņu, tad zināt, ka es aktīvi izmantoju iztēli un zemapziņu mērķu sasniegšanā. Meklējot arvien efektīvus veidus darbam ar zemapziņu, esmu atklājusi sev smadzeņu labās puslodes spēku un ķermeņa pieredzes maģiju. Par maģiju saucu to tāpēc, ka nespēju beigt brīnīties, cik ātri un efektīvi darbojas vingrinājumi, kuros ķermenis kā tāds platjoslas internets savieno apziņu ar zemapziņu un tūlītēji ļauj piekļūt tur noglabātajai informācijai un, pats galvenais, mainīt to. Lai aizvākt šķēršļus, kas kavē man sasniegt kāroto vai atrisināt svarīgu uzdevumu.

Viens no šādiem vingrinājumiem ir  divatā spēlējama spēle, ko nesen izspēlējām kopā ar mīļoto vīrieti vienā no Rīgas parkiem. Šis vingrinājums ņemts no psiholoģes Tatjanas Mužickajas treniņa Spogulis, un tas izpildāms pārī ar cilvēku, kuram jūs uzticaties un kura klātbūtnē jūtaties droši. Tas ir svarīgi, jo vienam dalībniekam būs jāstaigā ar aizsietām acīm. Ko dod šī spēle? Tā palīdz mums atbrīvoties no kognitīvās šķielēšanas, kas rodas, kad reālās mūsu izpausmes atšķiras no mūsu priekšstata par sevi, un paver jaunas iespējas mērķu sasniegšanā un uzdevumu izpildē. Jo darbības mēs plānojam, pamatojoties uz to, ko domājam par sevi. Bet tādēļ, ka reālie mēs uzvedamies savādāk nekā iedomātie, tad plāni ir neveiksmīgi. Šis vingrinājums-spēle parāda mums reālās stratēģijas, ko izmantojam nenoteiktības apstākļos, kā arī to, cik mums viegli vai grūti dot brīvību otram. Bet ja jūs negribat neko atklāt sevī, tad cits ieguvumus no šīs spēles ir lieliski pavadīts laiks kopā ar partneri vai draugu un jauns intimitātes dziļums. (Kā saka psihoterapeite Esther Perel, intimicy = into me see.)

Šo vingrinājumu var izpildīt mājās vai ārā. Vienam partnerim būs aizsietas acis, un otrs būs viņa sargeņģelis. Viņa uzdevums gādāt, lai otrs dalībnieks paliek fiziski neskarts un vesels vingrinājuma laikā. Kā eņģelis to nodrošinās, ir viņa paša ziņā. Vai saudzīgi aiz pleciem pagriezīs citā virzienā, kad otrs tuvosies kaut kam bīstamam, vai nostāsies kā buferis starp šķērsli un aprūpējamo, vai izvēlēsies kādu citu veidu, to eņģelis pats izlems. Ja vingrinājumu izpildīsiet mājās, tad būtu svarīgi, lai neviens jūs netraucē, un, otram neredzot nedaudz mainīt priekšmetu izkārtojumu. Lai telpa šķistu nezināma. Spēles laikā partneri nesarunājas. Uzdevums ir abiem dalībniekiem pievērst uzmanību savām izjūtām, kādas ir sajūtas ķermenī, kādas emocijas tās izraisa, vai ir viegli to darīt, vai varbūt ķermenis saspringst, sagrupējas, it kā gatavotos cīnīties… Tas, kurš izpilda sargeņģeļa lomu, pievērš uzmanību, kā viņš reaģē, kā reaģē viņa ķermenis, kādas domas rodas, kad otrs tuvojas kaut kam, ko eņģelis uzskata par potenciāli bīstamu. Spēle turpinās, līdz cilvēks, kuram uz acīm apsējs, pasaka, ka pietiek. Pēc tam partneri mainās lomām.

Kad spēles kustīgā daļa ir beigusies, partneri var dalīties savās izjūtās un atklāsmēs. Piemēram, viens dalībnieks pirms šī vingrinājuma par sevi domāja, ka nenoteiktības situācijā viņš sastingst un zaudē rīcības spēju un ieņem upura pozīciju, bet reāli viņa paša ķermenis te izstāsta viņam pavisam citu stratēģiju. Izrādās, ka nenoteiktība viņu ieintriģē un uzlādē ar enerģiju, viņā pamostas pirmatklājēja gars. Savukārt dalībnieks – eņģelis bija iedomājies, ka ir kontroles frīks, bet caur savu ķermeni līdz viņa apziņai nonāk vēstījums, ka viņam patīk dot brīvību otram un skatīties, kā otrs piepildās ar savas patstāvības un varēšanas apziņu. Katram spēlē būs savas atziņas un atklāsmes. Uzdrošinieties! Tās noteikti būs vērtīgāk pavadītas 15 – 20 minūtes, nekā šīs pašas minūtes, pavadītas sociālajos tīklos.

Un, jā, šis uzraksts “Tu vari visu” reāli bija todien parkā, kad izzinājām savas uzvedības stratēģijas, un es to uztvēru kā zīmi no mana Visuma, bet tā ir jau cita spēle… Ja jums interesanti un arī gribat uz saviem rezultātiem iet viegli un ar prieku, pateicoties prasmei sadraudzēt savu apziņu ar zemapziņu, rakstiet te https://www.lailajemberga.lv/ Un turpmāk jebkurā situācijā jūs būsiet resursā. Proti, jums būs pieejami, kā minimums, trīs risinājumi tajos apstākļos, kuros esat. Un mūsu kļūs vairāk. Tādu, kuri atļauj savā dzīvē vieglumu un prieku un kuriem draugos sociālajā tīklā ir Visums.